Buďte nároční

Buďte nároční

ERB ÚDENÝ LEŽIAK L.E. 12% je nefiltrované pivo vyhľadávanej a netradičnej chuti s karamelovým štartom prechádza do vyvážených dymových tónov s chmeľovým zakončením. Vrchné kvasenie spojené s týždňami dozrievania tohto nefiltrovaného piva zanecháva na jazyku jemnú dymovú arómu. Chuť tohto údeného ležiaku výborne vynikne v kombinácii s ťažšími jedlami pripravovanými na ohni, ako sú steaky, teľacina, údené koleno, údené ryby alebo údené syry.

Vznik tohto druhu piva je predovšetkým spojený s nemeckým mestom Bamberg, kde pred 400 rokmi vzplanul v pivovare požiar. Z plameňov sa zachránilo iba pár vriec sladu, ktorý bol silno zadymený. Sládkovi však bolo ľúto slad vyhodiť a tieto vrecia využili na experiment. Z „údeného“ sladu uvarili pivo, ktoré si získalo výborné odozvy. Receptúra sa preto ujala a pivo sa varí dodnes. V súčasnej dobe sa síce kvôli údenému pivu nepodpaľujú pivovary, ale v sladovniach sa slad suší nad dymom z bukového dreva a rašeliny. Tento proces zanechá v slade charakteristickú dymovú chuť. Kvôli tejto príchuti pivo nevyžaduje aromatický chmeľ, ale len dávku s horkou chuťou chmeľu.

Prečítajte si aj